Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – kwoty cukrowe pozostaną do 2017 roku
Komisja Europejska, Rada i Parlament Europejski uzgodniły, że kwoty produkcyjne na cukier i izoglukozę i ceny minimalne na buraki cukrowe zostaną zniesione w 2017 roku.

PE proponował wydłużenie obecnych uregulowań do 2020 roku, Rada opowiadała się za 2017 rokiem, a KE chciała zniesienia kwot w 2015 roku.

Efektem zniesienia kwotowania produkcji może być dalszą koncentracją upraw buraków cukrowych i produkcji cukru. Brak limitów produkcyjnych powinien skutkować wzrostem produkcji, ale gwarancji nie ma, bo potencjalne spadki w mniej wydajnych rejonach nie muszą zostać zrekompensowane potencjalnymi wzrostami w bardziej wydajnych. Jednym z efektów może być także większa zmienność cen, na co wpływ będzie mieć także popyt i import. Koncentracja może też oznaczać mniejszą konkurencję i w efekcie może pozwalać na prowadzenie polityki cenowej, która nie musi być korzystna dla konsumenta.

Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij