Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
GIJHARS: Nie ma potrzeby zaostrzenia przepisów związanych z kontrolą żywności
Istniejące przepisy dobrze chronią konsumentów przed skażoną żywnością. Obecnie nie ma potrzeby zaostrzenia przepisów związanych z kontrolą żywności. Zdaniem profesora Stanisława Kowalczyka z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych polskie i unijne przepisy są wystarczające - podaje "Polskie Radio".

Według profesora, więcej uwagi należy poświęcić sprawności działania odpowiednich służb kontrolnych. W opinii Stanisława Kowalczyka, prawo jest dobre, a zawodzą poszczególne służby, które są źle dofinansowane i w związku z tym mniej sprawne.

 

Zdaniem profesora, na pewno w Polsce należy udoskonalić funkcjonowanie służb kontrolujących żywność. W jego ocenie, niektóre należy połączyć i na nowo określić ich kompetencje, tak aby się nie dublowały. Stanisław Kowalczyk zwraca uwagę na złą organizację i koordynację. Służby bowiem na poziomie regionalnym podlegają wojewodom, a na szczeblu centralnym odpowiednim ministerstwom. W praktyce oznacza to, że na kontrole zaplanowane centralnie wojewodowie mogą nie przeznaczyć określonych środków finansowych.

 

Tadeusz Wojciechowski, prezes Polskiej Federacji Pest Control uważa, że aby zwiększyć bezpieczeństwo konsumentów należy wzmocnić kontrole oraz działania służb. Podkreśla, że dotychczasowe afery - ostatnia z czeskim alkoholem czy wcześniejsze z solą wypadową - miały miejsce w obszarach, które nie były poddawane rygorystycznym kontrolom.

 

Źródło: Polskie Radio / IAR


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij