Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
O ponad 30 proc. wzrósł w 2011 r. eksport wieprzowiny z Polski
W 2011 r. Polska wyeksportowała 309,8 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny za sumę blisko 580 mln euro, czyli o 32 proc. więcej niż rok wcześniej - wynika z raportu Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

W ujęciu ilościowym eksport w 2011 r. w stosunku do poprzedniego roku wzrósł o 19 proc. Eksport wieprzowiny stanowi 5,2 proc. całego eksportu rolno-spożywczego.

Eksportowano przede wszystkim tusze i półtusze świeże, schłodzone lub mrożone oraz mięso mrożone bez kości. Średnia cena jednostkowa eksportowanej wieprzowiny wyniosła w 2011 r. 1,87 euro/kg, wobec 1,69 euro/kg w 2010 r. oraz 1,78 euro/kg w 2009 r.

Największymi odbiorcami polskiej wieprzowiny w ubiegłym roku były: Białoruś (62,7 tys. ton), Ukraina (23,8 tys. ton), Włochy (23,7 tys. ton), Węgry (23,0 tys. ton), Czechy (21,7 tys. ton), Japonia (18 tys. ton), Korea Południowa (16,2 tys. ton), Litwa (14,8 tys. ton), Słowacja (14,6 tys. ton), Hongkong (14,5 tys. ton), Niemcy (13,3 tys. ton), Rosja (10,6 tys. ton), Łotwa (10,5 tys. ton). Mięso to kupowały od nas także: Wielka Brytania, Dania, Szwecja, Holandia, Bułgaria, Belgia.

W 2011 r. kraje UE sprowadziły z Polski łącznie ponad 150 tys. ton wieprzowiny o wartości ponad 293 mln euro. Przy czym nowe kraje UE kupiły od nas prawie dwukrotnie więcej tego mięsa niż kraje 15-tki. Do największych odbiorców należały Węgry i Czechy oraz Niemcy i Włochy.

W minionym roku Polska wyeksportowała do krajów WNP (Wspólnoty Niepodległych Państw) łącznie około 102 tys. ton wieprzowiny, tj. o 13 proc. więcej niż rok wcześniej. Oznacza to, że do tych krajów trafiło ok. 1/3 całego eksportu tego gatunku mięsa. O takim wyniku zadecydował 30-proc. wzrost wywozu na Białoruś oraz dwukrotny wzrost sprzedaży do Rosji. Więcej polskiej wieprzowiny niż w 2010 r. dostarczono do Kazachstanu (wzrost o 24 proc. do 2,3 tys. ton); obniżył się natomiast handel z Ukrainą, o ponad jedną czwartą, do 23,8 tys. ton.

Według analityków FAPY, "wzrost eksportu mięsa na Białoruś, do Rosji i do Kazachstanu wynikał częściowo z wyższych ceł w eksporcie żywych świń, obowiązujących w unii celnej tych krajów".

Udział krajów azjatyckich (Hongkong, Korea Południowa, Japonia, Wietnam, Chiny) w polskim eksporcie wieprzowiny w 2011 r. wyniósł 16 proc. Trafiło do tych krajów ok. 50 tys. ton wieprzowiny, tj. prawie trzykrotnie więcej niż w 2010 r. Wartość tego eksportu zwiększyła się dwukrotnie do ponad 96,5 mln euro.

Polska od kilku lat więcej importuje wieprzowiny niż jej eksportuje. W 2011 r. sprowadziliśmy jej aż 574,3 tys. ton, czyli o 11 proc. więcej niż w 2010 r. Sprowadzano głównie półtusze, mięso bez kości oraz elementy (przodki, łopatki, szynki oraz boczek). Mięso to kupowaliśmy głównie w krajach starej UE, m.in. w Danii, Belgii, Niemczech i w Holandii.



( Źródło: FAMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij