Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Opinia naukowa EFSA nt. białka mleka koziego jako źródła białka w preparatach do początkowego i dalszego żywienia niemowląt
W dniu 15/03/2012 r. Panel Naukowy EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii opublikował Opinię naukową w sprawie białka mleka koziego jako źródła białka w preparatach do początkowego i dalszego żywienia niemowląt.

Podobna ocena była dokonywana przez panel w 2004 r., jednakże z braku wystarczającej ilości dowodów naukowych, odpowiedniość białka mleka koziego jako źródła białka w preparatach do początkowego i dalszego żywienia niemowląt nie została wówczas potwierdzona.

W aktualnej opinii naukowej panel EFSA stwierdza, że mleko kozie może być odpowiednim źródłem białka do zastosowania w preparatach do początkowego i do dalszego żywienia niemowląt, pod warunkiem spełniania przez produkt finalny wymagań określonych w Dyrektywie 2006/141/WE w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt. Niemniej jednak, w procesie produkcyjnym należy uwzględnić różnice w składzie występujące pomiędzy mlekiem kozim a mlekiem krowim, w szczególności dotyczące kazein. W związku z powyższym, należy m.in. uwzględnić konieczność dodatku odpowiednich ilości wolnych aminokwasów, tam, gdzie jest to zasadne.

Opinia jest dostępna pod adresem http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2603.htm?WT.mc_id=EFSAHL01&emt=1


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij