Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – możliwe wprowadzenie cukru pozakwotowego na rynek i ułatwienia w imporcie cukru surowego
Według informacji, do których dotarł serwis Reuters, Komisja Europejska zdecyduje się na
umożliwienie dodatkowego importu cukru surowego i ponowne wprowadzenie na rynek unijny cukru pozakwotowego.


W obu wypadkach miałaby być zastosowana opłata (cło lub opłata za wprowadzenie na rynek). Decyzja miałaby być podjęta na początku kwietnia 2012 r. W styczniu KE zawiesiła import cukru po obniżonym cle w ramach Koncesji CXL (do sprowadzenia zostało 143 tys. ton), podobny los spotkał przetargi na import po obniżonym cle (w styczniu i lutym nie odbyły w sumie 3 zaplanowane przetargi). System przetargów ruszy ponownie dopiero w czerwcu. Według styczniowych szacunków KE nadprodukcja cukru w sezonie 2011/12 przekroczy 5,2 mln ton (najprawdopodobniej ten szacunek trzeba będzie zweryfikować w gorę). Na razie na rynek wprowadzono jedynie 400 tys. ton cukru pozakwotowego.

 

Ze względu na wysoką nadprodukcję (która nota bene jest przede wszystkim udziałem Niemiec i Francji), wysokie ceny cukru w UE i ograniczone możliwości eksportowe limitem WTO wprowadzenie cukru pozakwotowego na rynek unijny wydaje się nieuniknione. Ułatwienia w imporcie należy traktować jako gest w stronę krajów (jak Wielka Brytania), w których od lat konsumpcja jest zaspokajana przez rafinację importowanego cukru surowego.

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij