Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe produkty wpisane do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych
Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1370/2011, które ukazało się w dniu 22 grudnia 2011 r., kiełbasa „Gornooryahovski Sudzhuk” została wpisana do rejestru produktów chronionych nazw pochodzenia (CHNP) oraz chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).

„Gornooryahovski Sudzhuk” to spoista, zachowująca długo świeżość, surowa, suszona kiełbasa wytwarzana z naturalnego jelita wypełnianego maszynowo mieloną wołowiną. Przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia. Kiełbasa posiada charakterystyczny, przyjemny posmak, jest dobrze przyprawiona, umiarkowanie słona i pozbawiona obcego smaku. Kiełbasa posiada charakterystyczny zapach, a wyraziste nuty odzwierciedlają charakterystyczną mieszankę przypraw ziołowych (zawierającą czarny pieprz, kminek i cząber). Produkcja kiełbas „Gornooryahovski Sudzhuk” odbywa się w warunkach typowych dla obszaru Gorna Orjachowica, leżącego w północnej Bułgarii, i wykorzystuje tradycyjne umiejętności miejscowej ludności. Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1365/2011, które ukazało się w dniu 22 grudnia br. zatwierdzono nieznaczne zmiany elementów specyfikacji „Carne De Vacuno Del Pais Vasco/Euskal Okela” zarejestrowanej w rejestrze produktów chronionych nazw pochodzenia oraz chronionych oznaczeń geograficznych. Carne De Vacuno Del Pais Vasco/Euskal Okela to świeże mięso pochodzące z ras bydła tradycyjnie hodowanego w autonomicznym rejonie kraju Basków, w prowincjach Araba, Gipuzkoa oraz Bizaia. Ponadto zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1364/2011, które ukazało się w dniu 22 grudnia br. zatwierdzono nieznaczne zmiany elementów specyfikacji Speck Alto Adige/ Sudtiroler Markenspeck/Sudtiroler Speck zarejestrowanej w rejestrze produktów chronionych nazw pochodzenia oraz chronionych oznaczeń geograficznych. Jest to wędzony i suszony boczek wieprzowy z kością, wytwarzany w małych rzemieślniczych zakładach, wyrabiany w północnym regionie Włoch w Dolomitach.

Serwowany jest jako przystawka bądź przekąska, krojony w cienkie plastry lub w kostkę.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij