Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niskie zapasy oraz słabsze od wcześniej oczekiwanych zbiory soi w Chinach mogą przyczynić się do wzrostu importu tego surowca
Według Oil World, w nadchodzących miesiącach przywóz soi do Chin najprawdopodobniej wzrośnie. Jednym z czynników oddziałujących w kierunku zwiększenia zakupów są kurczące się zapasy importowanego surowca w Państwie Środka w warunkach utrzymującego się wysokiego przerobu soi.

Ocenia się, że w okresie styczeń-czerwiec br. Chiny zaimportowały o blisko 6% mniej soi w porównaniu z analogicznym okresem w 2010 roku. Ożywienie w zakupach było już jednak zauważalne w lipcu br. W miesiącu tym import wzrósł o 8% w odniesieniu do lipca 2010 roku i o 24% w stosunku do czerwca br.

 

Innym czynnikiem, oddziałującym w kierunku zwiększenia importu soi mogą być słabsze zbiory.  Według Oil World, zbiory soi w sezonie 2011/2012 mogą osiągnąć poziom 13,7 mln t, co będzie konsekwencją mniejszej powierzchni uprawy i niesprzyjających warunków pogodowych.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij