Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rośnie skup i przetwórstwo mleka w Polsce
Od września 2010 r. utrzymują się wzrostowe tendencje w skupie mleka (wobec roku poprzedniego). Według danych GUS w czerwcu br. dostawy surowca do mleczarni zwiększyły się o niespełna 1% w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie 823 mln litrów (o ponad 4% wyższym niż przed rokiem). Przyrost ten nie odbiega od notowanych zazwyczaj w czerwcu miesięcznych zmian wolumenu skupu.

Łącznie w I półroczu br. mleczarnie zakupiły 4451,1mln l mleka, tj. o 2,5% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

 

Wyższa podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W okresie styczeń-czerwiec br.  wartość produkcji sprzedanej sektora zwiększyła się o 3,9% w stosunku do ubiegłego roku. W tym czasie wytworzono o prawie 6% więcej niż w 2010 r. serów świeżych i twarogu (188 tys. t) oraz o 3% więcej jogurtów (256,8 mln l). W odpowiedzi na wzrost cen na rynkach światowych i duże możliwości eksportu, aż o 14% w relacji rocznej do 68,5 tys. t zwiększyła się produkcja mleka w proszku.

 

Nieznacznie obniżyła się natomiast produkcja serów dojrzewających - o 0,4% do 125 tys. t, choć już w samym czerwcu kształtowała się na poziomie o prawie 5% wyższym niż rok wcześniej. Mniej niż przed rokiem wytworzono także masła (o 0,4% - 86,7 tys. t) oraz śmietany (o 11% - 102,9 mln l).

 

Co ciekawe, pomimo niższej produkcji masła, istotnie zwiększył się wolumen jego eksportu. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. na rynkach zagranicznych sprzedano 16,2 tys. t tego produktu, tj. o 26% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Tak duży przyrost był możliwy dzięki zwiększonym dostawom do Niemiec (o 18%), Niderlandów (o ponad 118%) oraz Uzbekistanu, który w ubiegłym roku nie figurował na liście odbiorców polskiego masła.

 

Nieznacznie, bo o niespełna 1% w relacji rocznej, wzrosła także ilość wyeksportowanej serwatki, niemniej jej udział w wartości całego wywozu nie sięga 10%. W przypadku pozostałych produktów odnotowano spadek wolumenu sprzedaży zagranicznej. Eksport serów i twarogów obniżył się o około 4% w relacji rocznej do 57,2 tys. t, jogurtów, maślanki o 3% do 53,4 tys. t, zaś mleka płynnego i śmietany o 21% do 82,3 tys. ton.

 

Wysokie ceny przetworów sprawiły natomiast, że całkowita wartość eksportu artykułów mlecznych zwiększyła się o około 17% do 511,4 mln EUR, w tym mleka w proszku o 25% do 96,6 mln EUR, masła o 69% do 62,8 mln EUR, serów o 10% do 183,2 mln EUR, a maślanki, jogurtów itp. utrzymała się na poziomie z 2010 r., tj. 54,5 mln EUR. 

 

Po ożywieniu notowanym w ubiegłym roku, w przeciągu pierwszych pięciu miesięcy br. ponownie obniżyły się obroty handlowe z Rosją.  Wartość eksportu przetworów mleczarskich do tego kraju zmniejszyła się o około 32% do 16,6 mln EUR.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij