Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sawicki: Polskie owoce i warzywa są zdrowe i bezpieczne
- W Polsce nie stwierdzono żadnych przypadków zakażenia szczepem E. coli w wyniku spożycia polskich produktów. Nasze warzywa i owoce są bezpieczne, co potwierdza szereg przeprowadzonych badań - zapewniał podczas konferencji inaugurującej społeczno-edukacyjną kampanię Bezpieczne warzywa Marek Sawicki, minister rolnictwa.

Kampania bezpiecznewarzywa.pl to ogólnopolska kampania społeczno-edukacyjna, której celem jest odbudowanie zaufania do polskich warzyw i owoców oraz przekonanie Polaków, że polskie warzywa i owoce są nie tylko bezpieczne, ale i smaczne.

- Dlatego zachęcam do jedzenia polskich warzyw i owoców, które powinny być istotnym składnikiem każdej diety - mówił w czasie inauguracji kampani Bezpieczne warzywa Marek Sawicki, minister rolnictwa.

"Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" to akcja promocji polskich warzyw i owoców. Jest ona częścią kampanii bezpiecznewarzywa.pl.

W ramach akcji odbywać się będą inicjatywy promujące polskie warzywa i owoce w kilku miastach w Polsce.

W połowie maja br. w Niemczech zanotowano pierwsze przypadki zachorowań wywołanych szczepem E. coli. Występowały one głównie u osób mieszkających lub w ostatnim czasie przebywających w północnych Niemczech. Zachorowania w innych krajach Unii Europejskiej dotyczyły osób, które w ostatnim czasie podróżowały do Niemiec lub u których wystąpiło zakażenie wtórne w środowisku domowym po pobycie w Niemczech.

W wyniku dochodzenia epidemiologicznego ustalono, że możliwym źródłem zakażenia są suche nasiona wykorzystywane do kiełkowania i podjęto działania mające na celu wycofanie produktów żywnościowych podejrzanych o skażenie. Zakaz obrotu objął m.in. produkcję pochodzącą ze zidentyfikowanego gospodarstwa rolnego w północnych Niemczech oraz partie nasion kozieradki, której krajem pochodzenia był Egipt.

W związku z informacjami wpływającymi do Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz licznymi komunikatami prasowymi dotyczącymi bakterii wywołującej zatrucia pokarmowe po spożyciu warzyw, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podjął decyzję o przeprowadzeniu kontroli doraźnej w zakresie jakości handlowej świeżych warzyw.

Kontrolą objęto przede wszystkim pomidory, sałatę, ogórki, paprykę oraz w mniejszym zakresie inne gatunki świeżych warzyw i owoców. Kontrolę przeprowadzono w 61 podmiotach gospodarczych, w tym w marketach (51% ogółu), hurtowniach i centrach dystrybucyjnych (41%) oraz w sklepach detalicznych na targowiskach (8%).

Nieprawidłowości w zakresie znakowania oferowanych do sprzedaży świeżych owoców i warzyw stwierdzono w przypadku tylko 6% wszystkich skontrolowanych partii. Polegały one na braku informacji o kraju pochodzenia danej partii świeżych warzyw lub owoców oraz podaniu błędnej informacji na temat kraju pochodzenia (na wywieszkach przy produkcie podawano więcej niż jeden kraj pochodzenia lub kraj pochodzenia inny niż na opakowaniu).

(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij