Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Silne podwyżki cen trzody chlewnej
W pierwszej połowie czerwca bardzo mocno drożała trzoda chlewna. Według danych MRiRW w trzecim tygodniu czerwca (13-19.06) za kilogram żywca zakłady płaciły przeciętnie 4,67 PLN netto. To bardzo duży wzrost w stosunku do ceny notowanej zaledwie dwa tygodnie wcześniej – w pierwszym tygodniu czerwca przeciętna cena wynosiła 4,40 PLN.

Obecna cena jest najwyższą ceną notowaną na tym rynku od września 2009 roku. Z drugiej strony jest to cena zaledwie o 3 proc. wyższa niż rok temu. Warto przypomnieć, że na przestrzeni ostatnich dwunastu miesięcy pasze przemysłowe dla trzody podrożały o kilkadziesiąt procent. 

 

 

UE: Uboje trzody chlewnej wyższe niż przed rokiem

 

Jak podaje Komisja Europejska (KE) uboje trzody chlewnej w UE w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku były o 1,6 proc. wyższe niż w tym samym okresie przed rokiem. Mimo bardzo wysokich cen pasz, na skutek opóźnień występujących na tym rynku, produkcja trzody wciąż jest stosunkowo wysoka.

 

Natomiast widać już jej wyraźne spowolnienie. W kwietniu roczna dynamika ubojów spowolniła i wyniosła już tylko 0,5 proc. Był to mniejszy wzrost niż oczekiwano.

 

Jednak generalna tendencja jest zgodna z wcześniejszymi przewidywaniami. Komisja nadal utrzymuje prognozę mówiącą o spowolnieniu rocznej dynamiki produkcji do 0,1 proc. w III kwartale br. i spadku produkcji w relacji rocznej o 0,3 proc. w IV kwartale bieżącego roku.

 

 

Eksport unijnej wołowiny nadal wysoki

 

Mimo przejściowego pogorszenia na początku roku, nadal bardzo dobre są wyniki unijnego eksportu wołowiny. Jak podaje KE w okresie styczeń-kwiecień br. eksport wołowiny poza UE wyniósł 119 tys. t w porównaniu z jedynie 27 tys. t w tym samym okresie przed rokiem. W tym samym czasie eksport żywych zwierząt wzrósł do 76 tys. t wobec 41 tys. ton.

 

Podczas gdy pod koniec ubiegłego roku kraje UE eksportowały poza Wspólnotę miesięcznie 60-70 tys. t towarów z sektora wołowiny (bydła, wołowiny i podrobów), to w pierwszych dwóch miesiącach tego roku tylko około 50 tys. t miesięcznie. Jednak w marcu i kwietniu ponownie eksport wzrósł do ponad 60 tys. t miesięcznie. Warto wspomnieć, że w okresie styczeń-kwiecień ub.r. eksport wynosił przeciętnie poniżej 20 tys. t na miesiąc.

 

Tak duży wzrost eksportu był możliwy szczególnie dzięki znacznemu zwiększeniu wysyłek do Turcji. W omawianym okresie kraj ten zakupił w UE 62 tys. t wołowiny i 20 tys. t żywego bydła. Dla porównania na początku ubiegłego roku zakupów bydła z tego kierunku nie zanotowano, a zakupy mięsa wynosiły zaledwie kilkaset ton. Do wzrostu unijnego eksportu dosyć znacząco przyczyniła się również Rosja, która zakupiła 24 tys. t wołowiny w porównaniu z 9 tys. t przed rokiem.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij