Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W maju br. nieznacznie spadły ceny skupu mleka
Po wzrostach utrzymujących się nieprzerwanie od kwietnia ub. r., w maju br. mleko w skupie nieznacznie potaniało. Według danych GUS średnia cena surowca ukształtowała się na poziomie 119,0 PLN/hl, tj. o ponad 1% niższym w relacji miesięcznej, ale o prawie 18% wyższym wobec analogicznego okresu ubiegłego roku.

Warto zwrócić uwagę, iż historycznie w maju mleko zazwyczaj sezonowo taniało o około 3-7%, wyjątkiem był 2004 i 2007 rok. Oznacza to, iż w dalszym ciągu utrzymuje się korzystna koniunktura na krajowym rynku mleka.

 

Biorąc pod uwagę zmiany regionalne, to największe spadki odnotowano w województwie o najwyższych cenach, tj. podlaskim - o prawie 3% do 126,94 PLN/hl. Surowiec stosunkowo silnie potaniał (o  ponad 1% w relacji miesięcznej) także w województwie małopolskim, pomorskim i śląskim.

 

Import przetworów mleczarskich przez Chiny

 

Według najnowszych prognoz wartość zaimportowanych przez Chiny przetworów mleczarskich w 2011 r. osiągnie poziom 2 mld USD, tj. zbliżony do ubiegłorocznego. Dane za cztery pierwsze miesiące br. wskazują, iż zakupy zagraniczne artykułów mlecznych sięgnęły 1 mld USD, z czego 75% stanowiło mleko w proszku. Wolumen importu pełnego mleka w proszku (PMP) zwiększył się o 57% w relacji rocznej do 232,7 tys. t, zaś odtłuszczonego (OMP) o 36% do 48,8 tys. ton. Prawie całe PMP i 2/3 OMP pochodzi z Nowej Zelandii, która z kolei w 2010 r., dzięki wzmożonym zakupom ze strony Chin, zwiększyła eksport mleka pełnego o około 16% wobec 2009 r., podczas gdy wywóz OMP i masła spadł odpowiednio o 9 i 16%.

 

W okresie styczeń-kwiecień br. Chiny zaimportowały także więcej serwatki - o 19% do 92 tys. t (o wartości 138 mln USD), serów - o 16% do 9 tys. t (42,6 mln USD) oraz masła - o 4% do 6,7 tys. t (30,7 mln USD). Ponadto dane USDA wskazują na wzmożony popyt ze strony Państwa Środka na laktozę i syrop laktozowy - w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. eksport tych produktów z USA do Chin zwiększył się 4-krotnie wobec analogicznego okresu ubiegłego roku do 12,3 tys. ton.

 

Duże zakupy przetworów mleczarskich przez Chiny sprzyjają, podobnie jak w ubiegłym roku, wysokim cenom artykułów mlecznych na rynkach światowych.  Według prognoz ekspertów FAO-OECD opublikowanych w ostatnim Agricultural Outlook 2011-2020, szybkie tempo wzrostu importu mleka w proszku przez Chiny wprawdzie nieco osłabnie w kolejnych latach, niemniej nadal utrzyma się na wysokim poziomie. Wynikać to będzie przede wszystkim z czasu potrzebnego na odbudowanie zaufania konsumentów do produktów krajowych.  Ponadto, pomimo stopniowej modernizacji i rozwoju chińskiego przemysłu mleczarskiego rosnące dochody oraz umacniający się yuan prawdopodobnie sprawią, iż import będzie istotnie wyższy niż w latach ubiegłych.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij