Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Współczesne opakowanie to swoiste urządzenie
Rozmowa z Wacławem Wasiakiem, dyrektorem Polskiej Izby Opakowań

Opakowania produktów spożywczych to wyjątkowy typ opakowań. Czym muszą się one charakteryzować?

         Wyjątkowość opakowań produktów spożywczych polega na tym, iż oprócz podstawowej dla nich funkcji ochronnej w rozumieniu ochrony przed działaniami czynników zewnętrznych (ochrona zewnętrzna), opakowania produktów spożywczych powinny zapewnić produktowi ochronę wewnętrzną przed procesami degradacji jego właściwości.

         Dodatkowo opakowanie nie może „emitować” do żywności substancji mogących stanowić zagrożenie dla człowieka, choć niewpływających „degradująco” na produkt z punktu widzenia zachowania jego właściwości.

         Aby maksymalnie wydłużyć przydatność produktu do spożycia, stosujemy różne sposoby spowalniania procesów „psucia się” żywności w opakowaniu lub przeciwdziałania im. W szczególności dotyczy to zmian zachodzących pod wpływem tlenu, wilgoci lub promieniowania. Opakowania, które „to potrafią” nazywamy aktywnymi. Znajdują one zastosowanie praktyczne we wszystkich sektorach przemysłu spożywczego, a w szczególności przewidzianych dla dłuższego przechowywania w opakowaniu. Najczęściej dotyczy to mięsa i wyrobów mięsnych, mleka i przetworów mlecznych, a także pieczywa.

         Coraz częściej opakowania produktów spożywczych „potrafią” informować o faktycznym stanie produktu. Nazywamy je inteligentnymi. Są „wyposażone” w system monitorowania i dostarczania informacji o jakości zapakowanego produktu spożywczego.

 

Jakie są z kolei zalety inteligentnych systemów opakowaniowych?

         Są one niezwykle cenne. Dostarczają konsumentowi informacji o stanie zapakowanego produktu, pozwalają na śledzenie warunków, w jakich znajduje się zapakowana żywność, zarówno podczas transportu i magazynowania, na półce sklepowej, jak i u konsumenta.

         Korzystamy z zapakowanej żywności w przekonaniu, iż znajduje się ona w dobrym stanie i można ją spożywać, jeśli nie upłynął termin ważności wskazany na opakowaniu. Jednak może się zdarzyć, iż z wielu przyczyn żywność utraciła swoje spożywcze właściwości przed tym terminem. Wprawdzie to rzadkie przypadki, ale się zdarzają. Ceną za to, iż termin ten zostanie dotrzymany, jest pewien, niemały, zapas bezpieczeństwa. Często wynoszący ok. 20-30%. W ten sposób producent zabezpiecza się przed możliwością wcześniejszej „destrukcji” żywności.

 

(Źródło: Bezpieczeństwo i Higiena Żywności Nr 5/2011).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij