Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE: Limit przywozu cukru pozakwotowego jest już wykorzystany
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 393/2011 ustalające współczynnik alokacji dla wniosków importowych w ramach bezcłowego przywozu cukru pozakwotowego - informuje FAMMU/FAPA.

Wnioski złożone między 1 a 7 kwietnia br. przekroczyły dopuszczalny limit, a dla ustalenia faktycznej ilości należy wnioskowany wolumen przemnożyć przez 1,8053 proc.

Zawieszono takż dalsze składanie wniosków, gdyż wykorzystany został całkowity limit, który wynosił 300 tys. ton. Dostępna ilość została wykorzystana już w pierwszym tygodniu składania wniosków. Wnioski złożono w sumie na aż 16,6 mln ton! Do wywozu zaakceptowano 299,983 tys. ton. Cukier pozakwotowy z importu może być wykorzystany jedynie do produkcji takich produktów jak drożdże, rum, bioetanol. 

(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij