Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IERiGŻ: Ceny żywności wzrosną o 5-6 proc., także z powodu informacji medialnych
Żywność zdrożeje w tym roku o 5-6 proc - poinformowała Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Według niej Ceny rosły m.in. z powodu informacji medialnych, które zapowiadały podwyżki. Zdaniem ekspertki, w efekcie wielu producentów podniosło ceny licząc na uzyskanie większej marży.

Największych podwyżek należy się spodziewać w pierwszym kwartale, a w drugim dynamika wzrostu zmaleje - dodaje Krystyna Świetlik.

Świetlik tłumaczy, że głównie podrożały surowce i produkty pierwotnego przetwórstwa. Dodała, że wzrost cen, miał uzasadnienie m.in. w czynnikach podażowych - produkcja np. owoców była w 2010 r. niższa o ok. 20 proc., wpływ miało też podniesienie VAT.

Według Świetlik w pierwszym kwartale ceny będą nadal rosły, ale ich dynamika spadnie. Jak zaznaczyła, w drugim kwartale tego roku pojawią się już prognozy, np. co do przyszłych zbiorów. Ponadto będą już nowalijki, w ubiegłym roku były one drogie ze względu na długą i mroźną zimę, więc w tym roku prawdopodobnie będą tańsze - mówi ekspertka.

(Źródło: PAP)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij