Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dyrektor IERiGŻ: Żywność podrożeje w tym roku o 4-5 proc.
Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERGŻ) prognozuje, że w tym roku żywność podrożeje o 4-5 proc. Podwyżek powinniśmy się spodziewać w pierwszej połowie roku - podaje Puls Biznesu.

Wzrost ma być spowodowany przede wszystkim słabymi ubiegłorocznymi zbiorami - czytamy w dzienniku. Według szefa IERGŻ, w drugiej połowie roku ceny produktów roślinnych powinny spadać (o ile nie nastąpią klęski żywiołowe), drożeć zacznie natomiast mięso.

Także według Łukasza Tarnawy, głównego ekonomisty PKO BP, można spodziewać się wzrostu cen żywności o 3,5-4 proc. średniorocznie - podaje "PB". Najszybciej będą rosły w okolicach maja - o 4,5 proc. w ujęciu rocznym. Jeśli nie powtórzą się ubiegłoroczne negatywne czynniki (zwiększony popyt i nieurodzaj na świecie oraz słabe plony i gorsze zbiory), w drugiej połowie roku dynamika cen żywności wyhamuje do 2-2,5 proc.

(Źródło: Puls Biznesu)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij