Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Unijna produkcja cytryn w sezonie 2010/ 2011
Jak wynika z najnowszych danych w sezonie 2010/2011 łączne zbiory cytryn we wszystkich 27 krajach unijnych wyniosą 1,19 mln ton wobec poprzedniosezonowej wielkości 1,16 mln ton (2% wzrost) oraz 1,26 mln ton zebranych w sezonie 2008/09 - informuje FAMMU/FAPA na podstawie FAS USDA.

Podobnie jak w przypadku pozostałych cytrusów największe ilości cytryn zebrane zostaną w bieżącym okresie w Hiszpanii - ponad 633 tys. ton wobec 564,4 tys. ton w poprzednim sezonie. Drugim co do wielkości producentem w omawianym sezonie 2010/2001 są Włochy z wynikiem prognozowanym na około 490 tys. ton oraz kolejno Grecja - około 46 tys. ton oraz Portugalia - 12,2 tys. ton i Cypr - ponad 11 tys. ton cytryn.

Poziom konsumpcji cytryn we wszystkich krajach członkowskich oszacowano w sezonie 2010/2011 na około 1,38 mln ton, do przetwórstwa skierowane zostanie około 185 tys. ton, wyeksportowane około 70 tys. ton, a ilość sprowadzonych cytryn będzie nieco mniejsza niż w
poprzednim sezonie i wyniesie 450 tys. ton.

W przypadku eksportowanych z państw unijnych cytryn większość z nich trafia do Rosji i Szwajcarii, natomiast importowane owoce pochodzą w głównej mierze z Argentyny - średniorocznie około 170 tys. ton oraz z Turcji i Brazylii. Największe ilości cytryn co roku sprowadzają przede wszystkim Holandia, Niemcy oraz Francja.

(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie FAS USDA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij