Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny detaliczne mięsa w 2011: Niewielki wzrost
W ubiegłym tygodniu GUS opublikował dane odnośnie cen detalicznych za grudzień 2010 roku. W miesiącu tym mięso było o 1,2 proc. tańsze niż rok wcześniej. Działo się tak głównie za sprawą tańszego o 3,5 proc. mięsa wieprzowego oraz tańszych o 1 proc. wędlin. Droższa była za to wołowina, za którą trzeba było zapłacić o 1,7 proc. więcej. Nieznacznie, bo o 0,6 proc., podrożało również mięso drobiowe - informują analitycy BGŻ.

W tym samym czasie żywność przeciętnie dosyć szybko drożała - wzrost cen w ujęciu rocznym wyniósł 4,3 proc. Szczególnie szybko drożały warzywa, przetwory zbożowe, owoce i cukier. Dosyć szybko rosły również ceny niektórych produktów mleczarskich.

Wyjątkowo trudne jest obecnie prognozowanie cen detalicznych mięsa w bieżącym roku. Z jednej strony znacznie droższe pasze skłaniają do oczekiwania stosunkowo dużych podwyżek cen mięsa.

Nikt nie wie natomiast jak długo pasze będą drożały, ani jaki poziom osiągną ceny. Z drugiej strony rosnąca produkcja wieprzowiny, umacniający się złoty wobec euro oraz słabnący dolar amerykański powodują, że ceny nie powinny zbytnio rosnąć. Trudno powiedzieć, która tendencja przeważy. Na dziś oczekujemy jednak, że dynamika cen wieprzowiny na koniec roku może wynieść od -1 proc. do +4 proc., a cen drobiu od +1 do +6 proc.

(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij