Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
GUS: W 2010 r. produkcja warzyw gruntowych spdała o 11,6 proc.
Pod koniec grudnia minionego roku Główny Urząd Statystyczny opublikował ostateczny, wynikowy szacunek dotyczący poprzedniorocznych zbiorów owoców i warzyw Polsce. W sumie zbiory warzyw gruntowych wyniosły w 2010 roku 4,3 mln ton, czyli zachowały niezmieniony wynik wobec wrześniowej prognozy - tym samym w minionym roku produkcja warzyw gruntowych była o 11,6 proc. mniejsza wobec 2009 roku - informuje FAMMU/FAPA na podstawie Główny Urząd Statystyczny.

Łączne zbiory owoców z drzew oszacowano w grudniu na około 2,2 mln ton, czyli o 28,7% mniej wobec roku 2009 oraz około 2,6 mln ton spodziewanych jeszcze we wrześniu 2010 roku.

Produkcja owoców z krzewów w 2010 roku utrzymała się zgodnie z wrześniową prognozą w wysokości około 0,5 mln ton, czyli o 3,1% mniej niż w roku 2009. Jak już wspomniano, zbiory warzyw gruntowych wyniosły 4250 tys. ton wobec 4810 tys. ton rok wcześniej. W zbiorach jak co roku dominowała kapusta, marchew oraz cebula - i to właśnie te warzywa przede wszystkim odnotowały największy spadek w wolumenie zbiorów w roku 2010.

Zbiory kapusty zmniejszyły się aż o 15% do 1090 tys. ton, marchwi o 11% do wielkości 815 tys. ton, a cebuli o 18% do wolumenu 583,0 tys. ton. Pozostałe zebrane warzywa to między innymi ponad 324 tys. ton buraków, 250 tys. ton pomidorów gruntowych, 247 tys. ton ogórków
gruntowych oraz 200 tys. ton kalafiorów.

Zbiory wszystkich pozostałych warzyw gruntowych łącznie wyniosły 741,0 tys. ton, a w wielkość tą włączono między innymi produkcję pietruszki, porów, selerów, sałat, rzodkiewki czy rabarbaru.

(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Główny Urząd Statystyczny)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij