Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Najbardziej podrożały warzywa, staniało mięso
W listopadzie br. ceny żywności były wyższe niż w październiku o 0,2 proc. Najbardziej podrożały warzywa - aż o 4,2 proc. - wynika z najnowszej publikacji GUS-u.

Z uwagi na wzrost cen zbóż w skupie wyższe niż w październiku br. były również ceny mąki (wzrost o 2,5 proc.). W czwartym z kolei miesiącu drożały tłuszcze roślinne (o 0,5 proc.), w tym oleje roślinne - o 0,7 proc. Więcej niż przed miesiącem płacono również za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja" (wzrost o 0,4 proc.). W tej samej skali podrożało także pieczywo i masło.

Mniej niż przed miesiącem należało natomiast zapłacić za owoce (o 2,1 proc.). W następstwie zmian cen skupu żywca niższe niż w październiku br. były ceny mięsa surowego (o 1,6 proc.), w tym drobiu - o 2,6 proc., a mięsa wieprzowego - o 1,1 proc.. Po podwyżkach cen, które obserwowano od sierpnia br., w listopadzie mniej płacono za cukier (o 1,4 proc.). Potaniał także ryż (o 0,8 proc.).

Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,2 proc., w tym kawy - o 0,4 proc., soków i herbaty - po 0,3 proc. Obniżyły się natomiast ceny wód mineralnych lub źródlanych (o 0,3 proc.). Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 1,6 proc. więcej niż w poprzednim miesiącu. Ceny napojów alkoholowych pozostały na poziomie obserwowanym przed miesiącem.

(Źródło: GUS)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij