Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozporządzenie w sprawie zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 września 2010 r. w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów określono sposób prowadzenia przez powiatowego lekarza weterynarii rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających na rynek produkty pochodzenia zwierzęcego. Obecnie kwestie te uregulowane są w przepisach rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 18 grudnia 2006 r. w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2007 r. Nr 2, poz. 18).

Wprowadzenie rozwiązań zawartych w rozporządzeniu jest konsekwencją wejścia w życie ustawy z dnia 18 marca 2010 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 81, poz. 528), zgodnie z którą stało się możliwe dokonywanie rejestracji również zakładów zajmujących się wyłącznie obrotem lub pośrednictwem w obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem obrotu prowadzonego w ramach produkcji zakładów będących gospodarstwami, na terenie których dokonuje się uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw, w celu pozyskania mięsa na użytek własny oraz zakładów zatwierdzonych korzystających z krajowych środków dostosowujących, o których mowa w art. 10 ust. 3 rozporządzenia nr 853/2004.

Powiatowy lekarz weterynarii będzie prowadzić jeden rejestr obejmujący wszystkie zakłady, w tym prowadzące sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego, będące gospodarstwami, na terenie których dokonuje się uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu pozyskania mięsa na użytek własny oraz podlegające rejestracji zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia nr 852/2004 (w tym zatwierdzone, ze wskazaniem zatwierdzonych korzystających z krajowych środków dostosowujących oraz prowadzące działalność marginalną, lokalną i ograniczoną) oraz dwa odrębne wykazy:

- wykaz, do którego wpisywane będą tylko zakłady zatwierdzone, ze wskazaniem zakładów zatwierdzonych korzystających z krajowych środków dostosowujących, o których mowa w art. 10 ust. 3 rozporządzenia nr 853/2004;

- wykaz, do którego wpisywane będą tylko podmioty podlegające rejestracji (prowadzące działalność rejestrowaną), z wyłączeniem podmiotów prowadzących działalność w zakładach podlegających zatwierdzeniu.

(Źródło: MRiRW)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij