Wprowadzenie do obrotu i stosowanie w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 14 stycznia 2009 r.
w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych

Na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
substancje dodatkowe niezamieszczone w wykazie, o którym mowa w art. 10 pkt 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwane dalej "substancjami dodatkowymi", które mogą być wprowadzone do obrotu i stosowane w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2)
warunki stosowania substancji dodatkowych;
3)
rodzaj środków spożywczych, w których mogą być stosowane substancje dodatkowe;
4)
maksymalne dopuszczalne poziomy substancji dodatkowych.
§  2.
Z wyjątkami określonymi w § 3 nie można dodawać barwników do:
1)
analogów serów dojrzewających (produktów seropodobnych) bez dodatków smakowych;
2)
spirytusu butelkowanego.
§  3.
Warunki stosowania barwników do analogów serów dojrzewających (produktów seropodobnych) oraz do niektórych fermentowanych napojów winiarskich określa tabela 1.

Tabela 1

Środek spożywczy Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa substancji Maksymalne dopuszczalne poziomy
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 160a Karoteny quantum satis
E 160c Ekstrakt z papryki
E 160b Annato, biksyna, norbiksyna 15 mg/kg
Wino Polskie aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe

aromatyzowane, Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje

winopodobne owocowe aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane

E 100 Kurkumina 200 mg/l
E 102 Tartrazyna
E 104 Żółcień chinolinowa
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF, Żółcień pomarańczowa S
E 120 Koszenila, Kwas karminowy, Karminy
E 122 Azorubina, Karmoizyna
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
E 129 Czerwień Allura AC
E 131 Błękit patentowy V
E 132 Indygotyna, Indygokarmin
E 133 Błękit brylantowy FCF
E 142 Zieleń S
E 151 Czerń brylantowa BN, Czerń PN
E 155 Brąz HT
E 160d Likopen
E 160e Beta-apo-8'-karotenal (C 30)
E 160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C 30)
E 161b Luteina
§  4.
Warunki stosowania substancji słodzących do niektórych fermentowanych napojów winiarskich określa tabela 2.

Tabela 2

Środek spożywczy Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa substancji Maksymalne dopuszczalne poziomy
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe

aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe

aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane

E 950 Acesulfam K 350 mg/l
E 951 Aspartam 600 mg/l
E 954 Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa 80 mg/l
E 959 Neohesperydyna DC 20 mg/l
E 955 Sukraloza 50 mg/l
E 9621) Sól aspartamu i acesulfamu 350 mg/l2)

1) Określone maksymalne dopuszczalne poziomy soli aspartamu i acesulfamu są pochodną określonych maksymalnych dopuszczalnych poziomów jej części składowych: aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950). Maksymalne dopuszczalne poziomy określone dla aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950) nie mogą być przekroczone w wyniku użycia soli aspartamu i acesulfamu, pojedynczo lub łącznie z E 950 lub z E 951.

2) Maksymalny dopuszczalny poziom w przeliczeniu na acesulfam K.

§  5. 1
Warunki stosowania niektórych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki do określonych środków spożywczych określa tabela 3.

Tabela 3

Środek spożywczy Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa substancji Maksymalne dopuszczalne poziomy
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 170 Węglan wapnia quantum satis
E 500ii Wodorowęglan sodu quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka)
E 504 Węglany magnezu quantum satis
E 509 Chlorek wapnia
E 575 Lakton kwasu glukonowego
Plasterkowane i utarte analogi serów

dojrzewających (produkty seropodobne)

E 170 Węglan wapnia quantum satis
E 460 Celulozy
E 504 Węglany magnezu
E 509 Chlorek wapnia
E 575 Lakton kwasu glukonowego
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 234 Nizyna1) 12,5 mg/kg
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) - wyłącznie na powierzchnię E 235 Natamycyna 1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu)
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 1105 Lizozym quantum satis
Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l E 242 Dimetylodiwęglan 200 g/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna w gotowym produkcie
Polskie Wino, Polskie Wino

aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe

aromatyzowane, Napoje winopodobne

owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe

aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe,

w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane, Wino bezalkoholowe owocowe, Wino owocowe aromatyzowane

E 220 Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) 200 mg/l
E 221 Siarczyn sodu
E 222 Wodorosiarczyn sodu
E 223 Pirosiarczyn sodu
E 224 Pirosiarczyn potasu
E 226 Siarczyn wapnia
E 227 Wodorosiarczyn wapnia
E 228 Wodorosiarczyn potasu
Polskie Wino, Polskie Wino aromatyzowane E 353 Kwas metawinowy 100 mg/l

1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.

§  6.
Warunki stosowania substancji konserwujących, takich jak sorbiniany, benzoesany i para-hydroksybenzoesany, do określonych środków spożywczych określa tabela 4.

Tabela 4

Środek spożywczy Maksymalny poziom

(mg/kg lub mg/l odpowiednio)

Sa1) Ba1) PHB1) Sa + Ba Sa + PHB Sa + Ba + PHB
Paczkowane, plasterkowane analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) 1.000
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) przekładane i z dodatkiem środków spożywczych 1.000
Polskie Wino,

Polskie Wino aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane, Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane,

Wina owocowe aromatyzowane

200

1) Skróty zgodnie z tabelą 3 w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094).

Uwagi:

1) maksymalne poziomy wszystkich określonych powyżej substancji są podane w przeliczeniu na wolny kwas;

2) skróty użyte w tej tabeli oznaczają:

a) Sa + Ba: Sa i Ba użyte pojedynczo lub łącznie,

b) Sa + PHB: Sa i PHB użyte pojedynczo lub łącznie,

c) Sa + Ba + PHB: Sa, Ba i PHB użyte pojedynczo lub łącznie;

3) maksymalne poziomy wskazanego zastosowania odnoszą się do gotowych do spożycia środków spożywczych przygotowanych zgodnie z instrukcjami producentów.

§  7.
Substancje dodatkowe wymienione w tabeli 1 załącznika nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094) oraz Lizozym E 1105 stosuje się do fermentowanych napojów winiarskich w dawce quantum satis, zgodnie z przepisami w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metod analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

1 § 5 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 9 sierpnia 2010 r. (Dz.U.10.153.1032) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 września 2010 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024