Jest oko³o 200
razy bardziej s³odki od cukru (sacharozy)
przy warto¶ci energetycznej wynosz±cej 4 kcal/g. Poniewa¿ ju¿ niewielka
ilo¶æ aspartamu wystarcza do nadania
produktowi po¿±danego smaku s³odkiego, ilo¶æ kalorii
dostarczona przez aspartam jest nieznaczna. Przyk³adowo, szczypta aspartamu
dostarczaj±ca zaledwie 0,1 kcal energii ma tak±
sam± s³odycz jak ³y¿eczka cukru o warto¶ci energetycznej
16 kcal. Aspartam zosta³ odkryty w Stanach Zjednoczonych w 1965 r. Jest u¿ywany przy produkcji napojów, d¿emów,
deserów, s³odzików sto³owych, ciastek czy
gumy do ¿ucia. Aspartam jest powszechnie stosowany w Unii Europejskiej, oraz
w wielu innych czê¶ciach ¶wiata, w tym w Kanadzie, Ameryce
Po³udniowej i Japonii.
Aspartam sk³ada siê z dwóch naturalnie wystêpuj±cych
aminokwasów (fenyloalaniny i kwasu asparaginowego )
po³±czonych metanolem. W organizmie cz³owieka aspartam rozk³ada siê do
fenyloalaniny, kwasu asparaginowego i metanolu.
Fenyloalanina i kwas asparaginowy to aminokwasy, które wystêpuj± w wiêkszo¶ci
produktów spo¿ywczych zawieraj±cych bia³ko – m.in. w miêsie, produktach
mlecznych i warzywach. Metanol, w przypadku wystêpowania w du¿ych ilo¶ciach mo¿e
mieæ szkodliwe dzia³anie dla organizmu. Jednak¿e,
ilo¶æ metanolu powstaj±ca w wyniku rozk³adu aspartamu jest znikoma i znacznie
mniejsza, ni¿ w przypadku naturalnej zawarto¶ci tego zwi±zku w owocach i
warzywach – przyk³adowo: szklanka soku pomidorowego lub soku jab³kowego zawiera
oko³o 12 razy wiêcej metanolu ni¿ porównywalna ilo¶æ napoju bezalkoholowego
s³odzonego aspartamem.
Bezpieczeñstwo stosowania aspartamu by³o przedmiotem wielu badañ i ocen ró¿nych
niezale¿nych instytucji naukowych, w tym Komitetu Naukowego ds. ¯ywno¶ci (SCF),
Europejskiego Urzêdu ds. Bezpieczeñstwa ¯ywno¶ci (EFSA) oraz Wspólnego
Komitetu Ekspertów FAO / WHO ds. Dodatków do ¯ywno¶ci ( JECFA).
W dniu
8 stycznia 2013 r. Europejski Urz±d ds. Bezpieczeñstwa ¯ywno¶ci (EFSA)
opublikowa³ projekt opinii naukowej w sprawie bezpieczeñstwa aspartamu,
opracowanej na podstawie wszelkich dostêpnych informacji na temat aspartamu i
produktów jego rozpadu . W projekcie opinii EFSA stwierdza,
¿e aspartam i produkty jego rozpadu nie stanowi± zagro¿enia dla
bezpieczeñstwa na obecnym poziomie ekspozycji. Obecne dopuszczalne dzienne
spo¿ycie (ADI) na poziomie 40 mg/kg masy cia³a
na dobê jest uwa¿ane za bezpieczne dla ogólnej populacji. Finalna
opinia zostanie opublikowana pod koniec 2013 r.
Ze wzglêdu na to, ¿e aspartam jest ¼ród³em fenyloalaniny, osoby chore na
fenyloketonuriê powinny wykluczyæ go z diety – podobnie jak powinny ograniczaæ
spo¿ycie jakichkolwiek produktów zawieraj±cych fenyloalaninê. Aby u³atwiæ tym
konsumentom wybór odpowiednich dla nich produktów, produkty zawieraj±ce
aspartam s± odpowiednio oznakowane.
|