Źródłem energii dla organizmu ludzkiego są węglowodany, białka i
tłuszcze. Syropy glukozowo-fruktozowe są jednym ze źródeł węglowodanów, a
dokładniej – cukrów prostych. Zgodnie
z wydaną w marcu 2010 r. przez Panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności opinią naukową na temat
referencyjnych wartości spożycia dla węglowodanów , błonnika, tłuszczów i wody,
spożycie węglowodanów ogółem (w tym
węglowodanów złożonych z produktów skrobiowych , takich jak ziemniaki i
makarony, oraz węglowodanów prostych, takich jak cukry) - powinno wynosić od 45 do 60% całkowitego spożycia energii - zarówno
u osób dorosłych, jak i u dzieci.
Ze względu na częste występowanie produktów zawierających syrop
glukozowo-fruktozowy na rynku Stanów Zjednoczonych, w kraju tym prowadzone są
na szeroką skale badania porównujące właściwości zdrowotne i odżywcze tych syropów
z sacharozą.
Wyniki badań naukowych wskazują, że wchodzące w skład zarówno
sacharozy, jak i syropów glukozowo-fruktozowych fruktoza i glukoza, są metabolizowane w organizmie w odmienny sposób.
Jednakże badania porównawcze napojów
zawierających różne poziomy fruktozy nie wykazały żadnych różnic w powodowaniu
uczucia sytości pomiędzy fruktozą a innymi cukrami,. Ujmując to bardziej ogólnie, kiedy
stosuje się fruktozę, lub surowce słodzące zawierające fruktozę jako
alternatywę dla innych węglowodanów w diecie dostarczającej podobną ilość
kalorii, to nie obserwuje się żadnego negatywnego wpływu na masę ciała , , . Cytując Sievenpiper J L, “Fruktoza,
jeśli jest spożywana w wysokich dawkach, może przyczynić się do przybierania na
wadze, ale taki efekt byłby raczej spowodowany przez nadmierną ilość
spożywanych kalorii, a nie przez
spożycie samej fruktozy”.
Istnieją również dowody wskazujące jednoznacznie, że sacharoza
(cukier) i syropy glukozowo-fruktozowe, które zawierają bardzo podobne poziomy
fruktozy i glukozy, są przyswajane i metabolizowane w ten sam sposób, a więc
ich wpływ na stan odżywienia organizmu /otyłość jest taki sam.
W czerwcu 2008, Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne oświadczyło,
że “nie wydaje się, aby syrop o wysokiej
zawartości fruktozy (42-55% fruktozy) przyczyniał się do otyłości w większym
stopniu niż inne wysokokaloryczne substancje słodzące”. Pogląd ten popiera Amerykańskie
Stowarzyszenie Dietetyczne, które stwierdziło, że “ syrop o wysokiej zawartości fruktozy jest odżywczo równoważny
sacharozie. Obydwie substancje słodzące
zawierają taką samą liczbę kalorii (4 kcal/g) i są złożone z prawie równych
części fruktozy i glukozy. Po ich
wchłonięciu do krwiobiegu, te dwie substancje są nie do odróżnienia”.
Specjaliści
w dziedzinie odżywiania, zdrowia, oraz naukowcy są na ogół zgodni co do tego,
że narastający problem nadwagi i otyłości jest przede wszystkim skutkiem braku równowagi pomiędzy ilością spożywanych
kalorii pochodzących z jakiegokolwiek źródła, a ilością kalorii spalanych. Rozwiązaniem tego problemu jest promowanie
zbilansowanej diety i dostatecznej ilości aktywności fizycznej.
Soenen S, Westerterp-Plantenga WS (2007) No differences in satiety or
energy intake after high-frucrose corn syrup, sucrose, or milk preloads. Am J
Clin Nutr 86: 1586-94.
|