Aby powstrzymaæ lub zapobiegaæ przybieraniu na wadze,
nale¿y skupiæ siê zarówno na zmniejszeniu
poboru energii, jak i na zwiêkszeniu wydatku energetycznego. Stosowanie niskokalorycznych
substancji s³odz±cych jest jednym ze sposobów pomocy konsumentom w ograniczeniu ilo¶ci spo¿ywanej przez nich
energii. Tabela poni¿ej zawiera porównanie warto¶ci energetycznej przyk³adowych
produktów ¿ywno¶ciowych s³odzonych cukrem oraz ich odpowiedników s³odzonych
niskokalorycznymi substancjami s³odz±cymi.
Wiêkszo¶æ badañ dotycz±cych roli niskokalorycznych substancji s³odz±cych w
kontroli masy cia³a wykaza³o, ¿e zast±pienie ¿ywno¶ci i napojów w diecie ich odpowiednikami o obni¿onej kaloryczno¶ci mo¿e prowadziæ do obni¿enia kaloryczno¶ci ca³kowitej diety. Niskokaloryczne substancje s³odz±ce daj±
konsumentom mo¿liwo¶æ delektowania siê s³odkim smakiem bez
zwiêkszania kaloryczno¶ci diety. Niskokaloryczne
substancje s³odz±ce, zarówno jako sk³adniki ¿ywno¶ci i napojów, oraz jako s³odziki sto³owe, mog± pomóc konsumentom w prawid³owym zbilansowaniu energetycznym ich
diety oraz w ograniczeniu spo¿ycia cukru.
Tabela 1. Ró¿nice warto¶ci energetycznej produktów ¿ywno¶ciowych
zawieraj±cych cukier lub niskokaloryczne substancje s³odz±ce:
Rodzaj produktu
| Ilo¶æ kalorii (produkt zawieraj±cy cukier)
| Ilo¶æ kalorii (produkt zawieraj±cy niskokaloryczne substancje s³odz±ce)
| Napój bezalkoholowy typu Cola (330 ml)
| 139 kcal
| < 1 kcal
| Napój owocowy (250 ml)
| 100 kcal
| 27 kcal
| Jogurt pitny (250 ml)
| 180 kcal
| 105 kcal
| Galaretka malinowa (100 g)
| 80 kcal
| 5 kcal
| Napar z kawy/herbaty s³odzony
| 20 kcal (1 ³y¿eczka [5g] od herbaty)
| 1 kcal (1 tabletka s³odzika sto³owego)
|
|