Jest oko³o 200 razy
bardziej s³odki od sacharozy, a jednocze¶nie ma zerow± warto¶æ
energetyczn±. Jest niekaloryczn± substancj± s³odz±c±
odkryt± w 1967 r. Jest wykorzystywany w przemy¶le spo¿ywczym w szerokiej
gamie produktów, obejmuj±cej m.in. napoje bezalkoholowe,
s³odziki sto³owe, syropy, napoje mleczne, desery, lody, ciasta,
s³odycze i sosy. Jest dopuszczony do stosowania w Unii Europejskiej oraz w
ponad 100 innych krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Szwajcarii,
Norwegii, Kanadzie czy Australii. Chemicznie acesulfam K jest sol± organiczn±, dobrze
rozpuszcza siê w wodzie. Nie jest metabolizowany w organizmie cz³owieka, nie ulega
równie¿ kumulacji. Jest wydalany przez nerki w niezmienionej formie.
Komitet
Naukowy ds. ¯ywno¶ci (SCF) ustanowi³ dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) dla
acesulfamu K na poziomie do 9 mg / kg masy cia³a na dobê.
Acesulfam K jest odporny na temperaturê do 200 ° C, a zatem
mo¿e byæ stosowany do gotowania i pieczenia. Jest stabilny podczas obróbki
termicznej (gotowanie, pieczenie, ale równie¿ zamra¿anie) oraz przechowywania.
Przy wy¿szych stê¿eniach mo¿e mieæ lekko gorzki posmak, z tego powodu czêsto
stosuje siê go w po³±czeniu z innymi substancjami s³odz±cymi.
|