Mit:
Cukier jest zdrowszy niż syrop glukozowo
– fruktozowy! Fakt:
W
rzeczywistości syrop glukozowo-fruktozowy o 42% zawartości fruktozy
(najpopularniejszy w Europie) jest w
zasadzie taki sam jak cukier – zarówno pod względem składu, jak i kalorii. To
podobieństwo sprawia, że ludzki organizm absorbuje go w taki sam sposób. Należy
jednak pamiętać, że każdy cukier czy to w postaci cukru, czy syropu glukozowo-
fruktozowego powinien być spożywany z umiarem.
Mit:
Syrop glukozowo – fruktozowy powoduje
otyłość i cukrzycę! Fakt:
Nie istnieje bezpośredni związek pomiędzy spożyciem syropu glukozowo-fruktozowego
a otyłością. Wiele czynników związanych ze zmianą stylu życia, diety i braku
aktywności fizycznej przyczynia się do rozwoju otyłości i cukrzycy. Dietetycy, eksperci ds. zdrowia oraz naukowcy
zgadzają się, że główną przyczyną jest
brak równowagi między kaloriami spożywanymi a spalanymi, co sprzyja
gromadzeniu się tłuszczu w organizmie i rozwojowi otyłości.
Mit:
Syrop glukozowo – fruktozowy jest
bardziej kaloryczny niż cukier! Fakt:
Syrop
glukozowo-fruktozowy oraz sacharoza zawierają
taką samą ilość kalorii, tzn. 4 kcal / g.
Mit:
Syrop glukozowo – fruktozowy jest słodszy
niż cukier! Fakt:
Syrop glukozowo – fruktozowy o 42%
zawartości fruktozy posiada niemal
identyczną słodycz jak cukier, dlatego jest stosowany jako alternatywa dla
cukru w wielu produktach spożywczych.
Mit: Syrop glukozowo – fruktozowy jest substancją
słodzącą
Fakt: Substancje słodzące to substancje
stosowane do nadania żywności słodkiego smaku lub stosowane w słodzikach
stołowych. Są to związki, które mają słodki smak i nie zawierają kalorii bądź
związki, których smak słodki jest na tyle intensywny, że w produktach spożywczych
można je stosować w stężeniach na tyle niskich, aby nie przyczyniły się
znacząco do ogólnej kaloryczności produktów końcowych. W rozumieniu przepisów
prawa żywnościowego (w szczególności rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i
Rady nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w
sprawie dodatków do żywności) substancje słodzące są substancjami
dodatkowymi i jako takie oznaczone są numerami „E” nadawanymi każdemu dodatkowi
do żywności.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest natomiast wodnym roztworem glukozy i fruktozy –
cukrów występujących powszechnie i nadających pokarmom słodki smak. Jak
wszystkie rodzaje cukru, syrop glukozowo-fruktozowy ma wartość energetyczną
wynoszącą 4 kcal/g.W Europie surowcem stosowanym do
produkcji syropu glukozowo –fruktozowego jest pszenica lub kukurydza.
Mit:
Syrop glukozowo – fruktozowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym,
w tym napojowym
Fakt: Cukier
jest nadal najbardziej popularnym surowcem wykorzystywanym w przemyśle
spożywczym. W praktyce w Unii Europejskiej produkcja syropu glukozowo –
fruktozowego o zawartości powyżej 10% fruktozy jest limitowana. Od 1977 roku Unia
Europejska reguluje dopuszczalne kwoty produkcji cukru, syropu glukozowo -
fruktozowego i syropu inulinowego. Wielkość produkcji syropu
glukozowo-fruktozowego w UE to 5% całkowitej produkcji cukru.
Mit:
Metabolizm syropu glukozowo –
fruktozowego nie daje uczucia sytości! Fakt:
W rzeczywistości
liczne badania wykazały,
że syrop glukozowo-fruktozowy ma podobne
działanie na zlokalizowany w mózgu ośrodek
głodu i sytości, jak cukier. Ostatnio przeprowadzone
badania, między innymi przez naukowców z University of Washington, Maastricht
University, University of Toronto oraz University of Rhode Island, potwierdzają
że syrop daje takie samo uczucie sytości
jak sacharoza.
Mit: Syrop glukozowo-fruktozowy jest łatwy w użyciu w
przemyśle spożywczym
Fakt: Syrop jest bardzo
wygodnym składnikiem słodzącym stosowanym w różnego rodzaju produktach. Płynna
postać syropu pozwala na łatwe zastosowanie go w różnych procesach
technologicznych w przetwórstwie.
|