Glikozydy stewiolowe maj± s³odko¶æ
200-300 razy wiêksz± ni¿ cukier (sacharoza), przy zerowej kaloryczno¶ci. S± one stosowane w Ameryce Po³udniowej
od setek lat jako ¶rodek s³odz±cy. Od 2 grudnia 2011 r. glikozydy stewiolowe s±
dopuszczone w Unii Europejskiej jako s³odzik ¿ywno¶ci. W Stanach Zjednoczonych,
Australii i Nowej Zelandii, glikozydy stewiolowe s± akceptowane jako ¶rodek
s³odz±cy od 2008 roku. Równie¿ w Japonii, Korei, Brazylii i w wielu innych
krajach, glikozydy stewiolowe s± zatwierdzone do stosowania w ¿ywno¶ci. Pozyskuje siê je z li¶ci ro¶lin o nazwie stewia (³ac. Stevia rebaudiana). Li¶cie tej ro¶liny s±
umieszczane pod wod± przez tydzieñ. Tak uzyskany roztwór wodny jest nastêpnie
oczyszczany i suszony, a¿ do uzyskania kryszta³ów glikozydów stewiolowych.
Dopuszczalne dzienne spo¿ycie (ADI) dla glikozydów stewiolowych zosta³o ustalone
na poziomie 4 mg / kg masy cia³a.
Ustawodawstwo europejskie definiuje grupy ¿ywno¶ci, w których stosowanie glikozydów
stewiolowych jest dozwolone. S± to: napoje bezalkoholowe (orze¼wiaj±ce napoje
mleczne i sojowe), piwo, lody, przetwory z warzyw i owoców, d¿emy, czekolady,
cukierki, gumy do ¿ucia, p³atki ¶niadaniowe, desery, sosy, dodatki do ¿ywno¶ci
i s³odziki sto³owe.
Glikozydy stewiolowe s± odporne na wysokie temperatury - ich budowa chemiczna
nie zmienia siê podczas ogrzewania. Mog± byæ zatem stosowane jako ¶rodki
s³odz±ce w potrawach gotowanych i w wypiekach.
Wiêcej informacji na temat stewii dostêpne jest na stronie Miêdzynarodowego
Instytutu Stewii (Global Stevia Institute) pod adresem: http://globalsteviainstitute.com/fr/default.aspx
|