Spożywanie niskokalorycznych substancji słodzących przez dzieci jest czasem
kwestionowane z uwagi na względnie duże ilości spożywanych pokarmów i napojów w
porównaniu z osobami dorosłymi. W konsekwencji, u dzieci obserwuje się
tendencję do spożywania większych ilości substancji słodzących w przeliczeniu
na kilogram masy ciała dziennie. Jednak badania naukowe potwierdzają, że dzieci
mogą bezpiecznie spożywać niskokaloryczne substancje słodzące i nie ma ryzyka
przekroczenia przez nie wartości ADI (dopuszczalnego dziennego spożycia). W grudniu 2002 r. europejskie władze
rejestracyjne potwierdziły, że w licznych badaniach dotyczących spożywania
aspartamu przez dzieci w Europie stwierdzono, że nawet w skrajnych przypadkach
wartości ADI nie są przekraczane.
W przeszłości twierdzono, że niskokaloryczne substancje słodzące (zwłaszcza
aspartam) powodują zmiany zachowania u
dzieci. Przeprowadzone badania nie potwierdziły tych wątpliwości. Kontrolowane
próby kliniczne nie dostarczyły dowodów jakiegokolwiek behawioralnego lub
neurologicznego wpływu aspartamu na zdrowe osoby dorosłe bądź dzieci,
jakiegokolwiek wpływu na funkcje poznawcze bądź na zachowanie dzieci, ze
szczególnym uwzględnieniem nadpobudliwości i jakiegokolwiek związku pomiędzy
aspartmem a występowaniem ataków u osób dotkniętych padaczką.
|