EUR-Lex Access to European Union law
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32017R0307
Commission Implementing Regulation (EU) 2017/307 of 21 February 2017 concerning the authorisation of dry grape extract of Vitis vinifera spp. vinifera as a feed additive for all animal species except for dogs (Text with EEA relevance. )
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/307 z dnia 21 lutego 2017 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie suchego wyciągu z winogron Vitis vinifera spp. vinifera jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem psów (Tekst mający znaczenie dla EOG. )
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/307 z dnia 21 lutego 2017 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie suchego wyciągu z winogron Vitis vinifera spp. vinifera jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem psów (Tekst mający znaczenie dla EOG. )
C/2017/1104
OJ L 44, 22.2.2017, p. 1–5
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
In force
22.2.2017 |
PL |
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej |
L 44/1 |
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/307
z dnia 21 lutego 2017 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie suchego wyciągu z winogron Vitis vinifera spp. vinifera jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem psów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) |
W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń. Artykuł 10 tego rozporządzenia przewiduje ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) |
Suchy wyciąg z winogron Vitis vinifera spp. vinifera został dopuszczony bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatek paszowy dla wszystkich gatunków zwierząt. Produkt ten został następnie wpisany do rejestru dodatków paszowych jako istniejący produkt zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) |
Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę suchego wyciągu z winogron Vitis vinifera spp. vinifera jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem psów. Wnioskodawca wystąpił o zaklasyfikowanie tego dodatku w kategorii „dodatki sensoryczne”. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(4) |
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) w opinii z dnia 20 kwietnia 2016 r. (3) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania w paszy przedmiotowa substancja nie ma niekorzystnego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi ani na środowisko. Urząd stwierdził ponadto, że działanie suchego wyciągu z winogron Vitis vinifera spp. vinifera w paszy jest podobne do jego działania w żywności. Urząd stwierdził już wcześniej, że suchy wyciąg z winogron Vitis vinifera spp. vinifera jest skuteczny w żywności, ponieważ zwiększa jej właściwości zapachowe lub smakowe. Stwierdzenie to można zatem ekstrapolować na paszę. |
(5) |
Aby umożliwić ściślejszą kontrolę, należy wprowadzić pewne ograniczenia i warunki. Uwzględniając fakt, że względy bezpieczeństwa nie wymagają ustanowienia maksymalnej zawartości, oraz uwzględniając ponowną ocenę dokonaną przez Urząd, zalecaną zawartość należy podać na etykiecie dodatku. W przypadku przekroczenia takiej zawartości, na etykiecie premiksów, mieszanek paszowych i materiałów paszowych podać należy pewne informacje. |
(6) |
Urząd stwierdził, że – ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa dla użytkownika – suchy wyciąg z winogron Vitis vinifera spp. vinifera uznać należy za potencjalnie niebezpieczny dla dróg oddechowych, skóry i oczu oraz działający uczulająco na skórę i drogi oddechowe. W związku z tym należy stosować odpowiednie środki ochronne. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione na mocy rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(7) |
Ocena przedmiotowej substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tej substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. |
(8) |
Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia dla przedmiotowej substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(9) |
Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz. |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancja wyszczególniona w załączniku, należąca do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące” zostaje dopuszczona jako dodatek paszowy stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancja wyszczególniona w załączniku oraz premiksy zawierające tę substancję, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 14 października 2017 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 14 marca 2017 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 14 marca 2018 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 14 marca 2017 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 14 marca 2019 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 14 marca 2017 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 21 lutego 2017 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
(3) Dziennik EFSA 2016; 14(6):4476.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku |
Nazwa posiadacza zezwolenia |
Dodatek |
Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna |
Gatunek lub kategoria zwierzęcia |
Maksymalny wiek |
Minimalna zawartość |
Maksymalna zawartość |
Inne przepisy |
Data ważności zezwolenia |
||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b485 |
— |
Suchy wyciąg z winogron |
Skład dodatku Suchy wyciąg z winogron Vitis vinifera spp. vinifera Charakterystyka substancji czynnej Mieszanina wyciągu z pestek i ze skórki zgodnie z definicją Rady Europy (1)
Nr CoE 485 Numer CAS: 85594-37-2 FEMA 4045 Metoda analizy (2) Do oznaczenia suchego wyciągu z winogron w dodatku paszowym:
|
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem psów |
— |
— |
— |
|
14 marca 2027 r. |
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) – sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.