Na podstawie najnowszych danych opublikowanych przez Międzynarodową
Federację ds. Cukrzycy (International Diabetes Federation) szacuje się, że w
2010 r. na cukrzycę cierpiało w Europie 55,2 miliona osób w wieku 20 – 79 lat.
Szacuje się, że do 2030 r. liczba ta wzrośnie do 66,2 miliona.
Ponieważ niskokaloryczne substancje słodzące nie wpływają na poziom
insuliny i glukozy we krwi, ich znaczenie w diecie osób chorych na cukrzycę
jest niezaprzeczalne. Niskokaloryczne substancje słodzące oferują chorym na
cukrzycę przyjemność z odczuwania słodkiego smaku produktów spożywczych i
napojów, nie podnosząc stężenia glukozy we krwi. Produkty żywnościowe i napoje
wyprodukowane przy użyciu substancji słodzących są odpowiednie dla chorych na
cukrzycę, a dodatkowo są im pomocne w kontrolowaniu masy ciała.
|