Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Znakowanie produktów spożywczych – najnowsze zmiany ustawodawstwa unijnego oraz krajowego i ich skutki dla przedsiębiorców
Relacja z konferencji PFPZ ZP - Znakowanie produktów spożywczych, 05.10.2011 r.

Prawidłowe oznakowanie produktów spożywczych zgodne z wymaganiami prawa żywnościowego było głównym tematem konferencji, która odbyła się 5 października 2011r. w Warszawie. Przedsięwzięcie zostało zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców w celu przybliżenia jego uczestnikom zbliżających się zmian wymagań unijnych z zakresu znakowania produktów spożywczych, sposobów podawania informacji dotyczących wartości odżywczej oraz stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.  Zainteresowanie tematem było bardzo duże, w konferencji wzięło udział prawie 130 osób.

 

P1020060zmni

 

Na wstępie zabrała głos pani Dorota Krzyżanowska – zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która omówiła wyniki kontroli znakowania produktów spożywczych prowadzonych w latach 2010 – 2011. Zwróciła uwagą na zróżnicowanie ilości i rodzaju  popełnianych błędów i zafałszowań w oznakowaniu wyrobów, zależnie od branży spożywczej.

 

 

P1020072zmni

 

Pani Joanna Markowska z Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w swoim wystąpieniu przedstawiła nowe uregulowania z zakresu znakowania produktów tzw. ogólnymi informacjami o produkcie, które są zawarte w przyjętym przez Parlament Europejski i Radę UE rozporządzeniu w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Zmiany, które zaczną obowiązywać za 3 lata, będą dotyczyć m.in. zakresu odpowiedzialności przedsiębiorców za  oznakowanie produktów, czytelności informacji umieszczanych na etykietach, znakowania alergenów, podawania informacji o pochodzeniu produktów. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na interpretację zapisu dotyczącego okresu przejściowego przewidzianego na dostosowanie się do nowych wymagań. Ponadto podczas wykładu zostały omówione najważniejsze planowane zmiany krajowego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. (ze zm.) w sprawie znakowania środków spożywczych, m.in. w zakresie znakowania fermentowanych napojów winiarskich, stosowania określenia „niskosłodzony” w odniesieniu do dżemów, galaretek i konfitur, podawania kraju pochodzenia dla miodu. Zmiany zaczną obowiązywać w I połowie 2012 r.

 

 

 

P1020079zmni

 

Standardy wyróżniania jakości wyrobów na przykładzie programu Poznaj Dobrą Żywność były tematem prezentacji przygotowanej przez panią Magdalenę Kołak z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczestnicy konferencji mieli możliwość uzyskania informacji o głównych założeniach programu, zasad przyznawania znaku „Poznaj Dobrą Żywność”, a także warunkach udziału w programie.

 

P1020081zminn

 

W drugiej części konferencji obszerny wykład dotyczący nowych wymagań unijnych z zakresu podawania na etykietach obowiązkowych i dobrowolnych informacji o wartości odżywczej przedstawiła pani Barbara Ratkovska z Departamentu Żywności Prozdrowotnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Zwróciła uwagę słuchaczy na nową listę obowiązkowo deklarowanych składników odżywczych, zmienione zasady prezentacji informacji o wartości odżywczej na opakowaniach, zwolnienia niektórych produktów spożywczych od obowiązku podawania znakowania wartością odżywczą. Ponadto wyjaśniła podejście legislatorów dotyczące m.in. wyrażania informacji w odniesieniu do porcji produktów, a także zasad deklarowania zawartości głównych składników odżywczych względem referencyjnych wartości spożycia. Okres na dostosowanie etykiet w zakresie znakowania wartością odżywczą wynosi 5 lat.

 

P1020099zmni

 

O możliwościach identyfikacji zafałszowań produktów spożywczych, stosując różne metody analityczne, opowiedziała pani dr Arleta Drozd z firmy JARS Sp. z o.o. W swojej prezentacji omówiła najczęściej występujące zafałszowania różnych grup produktów, a także poszczególne metody analityczne umożliwiające wykrywanie zafałszowań, stosowane w zależności od rodzaju produktów i identyfikowanych związków chemicznych.

 

P1020118zmn

 

Na zakończenie konferencji bardzo ciekawą prezentację dotyczącą nowości w oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych wygłosiła pani Joanna Furs z Departamentu Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Przedstawiła w niej zaproponowane przez Komisję Europejską zmiany obowiązującego wykazu oświadczeń żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem nowych oświadczeń: „bez dodatku sodu/soli” oraz „teraz zawiera X% mniej (energii, tłuszczu, tłuszczów nasyconych, sodu/soli i/lub cukrów)”. Poza tym omówiła aktualny stan prac wspólnotowych dotyczących wydania wykazu dozwolonych oświadczeń zdrowotnych tzw. funkcyjnych.

 

 

P1020120zmni

 

 

Konferencję prowadził pan Jacek Czarnecki, członek Zarządu PFPŻ ZP i przewodniczący Komisji ds. Legislacji i Bezpieczeństwa Żywności PFPŻ ZP, Regulatory Affairs Manager Nestle Polska S.A.

 

 

Partnerzy strategiczny PFPZ ZP:

  • CHEP  Polska Sp. z o. o.
  • DET NORSKE VERITAS  BUSINESS ASSURANCE POLAND Sp. z o. o.
  • MAKRO Cash and Carry Polska S.A.
  • Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o. o.
  • Mercedes –Benz Polska Sp. z o.o.

       
Partnerzy PFPZ ZP:

  • Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Accelerated Learning Systems Polska Sp. z o. o.

Partnerzy konferencji:

  • Bureau Veritas Polska Sp. z o.o.
  • JARS Sp. z o. o.

 

 

Rozmowy w kuluarach uczestników konferencji:

 

P1020105zmni

 

 

P1020108zmni

 

 

P1020110zmni

 

 

P1020111zmn

 

 

P1020113zmni

 

 

P1020115zmni

 

P1020106zmni

 

 

P1020084zmni

 

 

P1020064zmniej

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij